POKLADY JUŽNÉHO ZEMPLÍNA – výstava fotografií z medzinárodného plenéra

Unikátne kultúrne, prírodné aj historické dedičstvo južného Zemplína očarilo účastníkov medzinárodného plenéra fotografov, ktorý sa konal v termíne od 29.9. – do 1.10.2017 v obci Viničky v okrese Trebišov.

Fotografi z Poľska, Rumunska, Ukrajiny, ale aj Košického kraja v celkovom počte 18, navštívili v priebehu troch dní najzaujímavejšie miesta, ktoré sa nachádzajú na tomto území.

Cieľom podujatia bolo fotograficky zachytiť a zdokumentovať prostredníctvom umeleckej fotografie nielen oblasť Tokaja s tufovými vínnymi pivnicami a zelenými vinohradmi, ale aj pamiatky z obdobia stredoveku,  akým je kláštor premonštrátov v obci Leles a kamenný most sv. Gotharda zo 14.storočia, jeden z najstarších mostov na Slovensku. Východiskovým bodom medzinárodného plenéra bolo mesto Trebišov, kde účastníci plenéra okrem návštevy Múzea južného Zemplína navštívili aj mauzóleum grófa Andrássyho, ktorý sa nachádza v historickom mestskom parku. Fotograficky zaujímavými boli aj  zrúcaniny hradu v obci Veľký Kamenec s vyhliadkou na okolitú krajinu a taktiež pôvodom románska stavba kostola v obci Svätuše, ktorý svojou výzdobou patrí k najvzácnejším pamiatkam Horného Medzibodrožia. Nádherný výhľad sa naskytol z vyhliadkovej veže Tokaj v obci Malá Tŕňa, ktorá dostala ocenenie : Stavba roka 2015.

Vyvrcholením tvorivého snaženia účastníkov medzinárodného podujatia je putovná výstava fotografií. Prostredníctvom viac ako 50  farebných a čierno-bielych fotografií, ktoré dokumentujú celky aj detaily kultúrno-historických pamiatok,  či okolitú prírodu s vinicami, sa návštevníci výstavy prenesú do krajiny, ktorá si každého získa nielen svojou krásou, ale aj chutným vínom.

Poplenérovú výstavu fotografií si ako prví budú môcť pozrieť Košičania už od 1. decembra 2017, v budúcom roku aj záujemcovia aj v iných mestách a obciach nielen Košického kraja, ale aj v zahraničí.

V priestoroch Átria klubu v Košiciach bola dňa 1. decembra 2017 sprístupnená širokej verejnosti výstava fotografií z medzinárodného plenéra fotografov, ktorý sa konal na jeseň vo Viničkách v okrese Trebišov. Vernisáž výstavy otvorili svojim hudobným vystúpením muzikanti z folklórnej skupiny Pristaše z Košíc. Návštevníkom sa prihovoril Dominik Béreš, vedúci odboru kultúry pri MU MČ Košice-Západ,  Helga Tomondyová z Kultúrneho centra Údolia Bodvy a Rudohoria a kurátorka výstavy Renáta Novotná Markovičová. Na slávnostné otvorenie výstavy prišli okrem fotografov z Košíc a Trebišova aj účastníci plenéra z poľského Krosna.

Takmer 60 čierno-bielych a farebných fotografií si budú môcť záujemcovia pozrieť do 8. januára 2018.

 

      Mgr. Helga Tomondyová